15. august 2008

Det som skjer på tur, blir på tur

Ett uttryck som brukar användas efter fuktiga gutteturer till utlandet. Att Ole var dritings och somnade på en strippeklubb i Tyskland, är inget vi behöver prata om när vi är tillbaka i hemlandet.

Det som skjer på tur, blir på tur.

Det är en regel som också den norska staten lever efter.

I Norge har statliga Posten Norge monopol på att dela ut brev till privatpersoner. "Posten Norge AS har enerett til å formidle innenriks brevpost", som det står i Postforskriften. Men det är hemma det. På tur i utlandet är det annorlunda. Som i Sverige, där svenska Posten har sin största konkurrent i CityMail, som råkar vara ägt av Posten Norge AS, som i sin tur ägs av den norska staten.

Detsamma gäller järnvägstrafik. Bland löftena från den nuvarande regeringen finns bland annat att "ikke sette flere persontrafikk-strekninger innen jernbane ut på anbud" och att "gå i dialog med fylkeskommunene om å avvente videre anbudsutsettelse". Men det är hemma i Norge det. På tur i utlandet är det annorlunda.

För idag går fristen ut för att lämna anbud på drift av tunnelbanan i Stockholm. Ett av anbuden kommer från Tågkompaniet, som sedan tidigare driver regional tågtrafik på flera platser i Sverige. Tågkompaniet ägs till 100% av NSB, Norske Statsbaner, som i sin tur har den norska staten som enda ägare.

Och när får utländska företag möjlighet att konkurrera med norska staten i Norge?

Vel, det som skjer på tur, blir på tur.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bloggen din er fantastisk morsom lesing. Vi nordmenn er rare :)

Faustina sa...

Hater posten om dagen. Da jeg flyttet til sentrum, tok det flere uker før de fikk overtalt postmannen til å bruke nøkkelen han hadde fått og faktisk levere post i blokka. Men styret måtte true med politianmeldelse først. Så kom posten på avveie, trass i ettersending. Pakker forsvant, brev ble (i beste fall)returnert til avsender. Posten sendte tilbake min radio med beskjed om at adressaten var ukjent. Vi bestilte oppbevaring av post mens vi var på ferie. Postkassa ble fyllt opp, jevnt og trutt, mens vi var borte. En uke etter hjemkomst fikk vi beskjed om et par brev som faktisk var blitt oppbevart. Mitt inderligste ønske er å si opp bekjentskapet med posten, men det går jo ikke!

Anonym sa...

Det här gäller väl de flesta statliga norska bolag :)

Anonym sa...

Norge er et sært land, indeed.
Glad du er tilbake og skriver mange posts=)