20. august 2008

En makalös manick

Erling Røed Larsen, seniorforskare vid Statistisk Sentralbyrå och författare till den utmärkta boken Økonomi på trikken, hade i går en träffsäker krönika i Aftenposten (Håp om handel, del 3, sidan 8 – inte på nätet).
Ta et eksempel. Si en entreprenør i landet Nordstein startet opp en vidunderfabrikk som omgjorde stein og olje til mat. Folk ville synes det var uforståeløig, men siden biffen smakte godt ville de nok akseptere mirakelet. Fabrikken ville senke prisene på mat, og småbarnsfamilier og pensjonister ville få mye bedre råd. Bønder ville imidlertid bli utkonkurrert og klage.

Men folk ville trolig si: "Intet fremskritt uten endring. Teknologi kan ingen stoppe." Men anta så at en undersøkende journalist avdekket at fabrikken ikke var høyteknologisk, men en havn. Fabrikken eksporterte stein og olje med skip og importerte mat. Da ville det nok bli ramaskrik. For fabrikken var kun fordekt handel. Demonstranter ville kreve havneblokade og nedleggelse. Men hvorfor? Handel er råsmart teknologi, fordi den kan veksle gråstein om til ananas og forvandle fisk til fly.
Att Norsk Bondelag "stiller spørsmålstegn ved Erling Røed Larsens seriøsitet som forsker" får i det här sammanhanget ses som ett tecken på kvalitet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet er jo at i Norge anses likhet som et høyere ideal enn frihet; faktisk virker det for meg som om likhet anses som høyere enn velstand i seg selv.

Denne tanken ser ut til å gjennomsyre det norske samfunn i den grad at idéer som man skulle tro var helt åpenbare (som den som fremsettes her) virker irrelevante og blir mottatt med liten interesse.

Samtidig ser det jo ut som at FrP, et parti som jo i alle fall yter lip service til frihet, får økende oppslutning og kanskje kommer i regjering neste periode. Så vi får jo se om de får hamret konseptet inn i hodet på velgerne før vi igjen får de rødgrønne i neste periode.

Donkeyman sa...

Det var en festlig betraktelse. Men när det gäller utländsk mat så har vi ju ett problem i tillägg till den fula handeln. Enligt gängse Norsk filosofi så är det ju livsfarligt att äta utländsk mat.

Norrmän dör helt enkelt om de skulle råka sätta i sig mat importerad från det farliga utlandet. Sedan är det ju ganska märkligt att utlandet fortfarande är bebott.

Ett bra exempel på denna filosofi finner man på tåget från Narvik. Enligt Norska regler får restaurangen inte vara öppen på Norsk sida av gränsen. Den är nämligen full med livsfarlig Svensk mat. Samt alkoholdrycker. En ren styggelse alltså.