3. juli 2006

Aldrig på en söndag

Jag måste erkänna att jag har vant mig vid att inte kunna handla det jag behöver på en söndag. Som jag tidigare skrivit, så är alla butiker i Norge stängda på söndagar (förutom en del skivaffärer och butiker som säljer blommor och trädgårdsredskap). Kanske är det bra för mig att tvingas ha lite framförhållning i matinköpen och kanske är det bra att jag ”slipper” göra av med pengar på söndagar. Även om jag helst hade bestämt det själv.

Men söndagsbegränsningarna i Norge slutar inte med stängda butiker. Min första bostad i Oslo var en lägenhet med tvättstuga – fellesvaskeri – i källaren. Vilken dag i veckan är det jag och de flesta med mig har mest tid för att vara hemma och ta hand om husliga göromål? –Söndagar, såklart. Och vilken dag i veckan håller fellesvaskeriet i källaren stängt? –Söndagar, såklart. När tvätthögen vuxit sig orimligt hög var den enda utvägen att installera egen tvättmaskin i lägenheten. Och så blev det.

Enligt den norska loven ”om helligdager og helligdagsfred” är det nämligen förbjudet att ”forstyrre med utilbørlig larm” på söndagar. Tvättmaskiner i källaren hör tydligen dit.

Dagbladet passade förra sommaren på att göra sina läsare uppmärksamma på vad lagen föreskriver:

- Jeg tror mange ikke er klar over hvor streng loven er, säger Kjell Hjulstad vid Oslopolisen till Dagbladet. Han berättar vidare att polisen ofta får klagomål om trädgårdsarbete på söndagar – och att de dessutom rycker ut för att hindra gräsklippning, verandasnickring och väggborrning på söndagar.

Mysteriet tätnar – trädgårdsbutiker är bland de få butiker som får ha öppet på söndagar. Det motiveras tydligen med att trädgårdsarbete är gudfruktigt. Men om de nyinköpta trädgårdsredskapen används samma dag, då tycker polisen ut.

3 kommentarer:

Å sa...

Norsk byråkrati när den är som roligast ;)

Lars Anders Johansson sa...

Men det är ju alldeles utmärkt: då får man sitta och fröjdas åt de nyinköpta trädgårdsredskapen tills det verkligen kliar i fingrarna att få börja använda dem på måndagen!

fröken K sa...

Du får uppsöka Bunnpris, där kan man till och med panta burkar, vilket jag alltid känner för att göra på söndagar.