30. oktober 2006

Modigaste norrmannen just nu

Många av mina svenska landsmän är som bekant lite kinkiga på det där med valfångst och att äta valkött. Norrmän anses smått barbariska eftersom de fångar, dödar och äter de söta stora valarna. Svenska attityder gentemot norsk säljakt ska vi inte ens nämna.

Hur som helst – förra veckan uppärksammade Sveriges Radio att den norska valfångsten inte på långt när kommer att nå upp till de 1,000 valar som skulle fångas enligt planerna. Orsaken var dåligt fångstväder under under det första halvåret i år.

Halvard Johansen, avdelningschef på det norska finansdepartementet, förklarar det hela med:

- Da er det vår, og folk vil grille hval i hagene sine. Da er det lenge siden man har hatt fersk hvalkjøtt, og da har man lyst til å ha det.

Ingen politisk korrekthet här inte! Att prata om familjär val-barbeque på rikstäckande nyheter i Sverige! Man kan nästan se framför sig de små barnen som med stora ögon ser på pappa vid grillen och längtar efter årets första smak av valkött. Jag har varit inne på det förut, men detta med valfångst får verkligen norrmännen att kasta av sig Janteloven och den politiska korrektheten. Heia Halvard!

Bra tips på hur valkött kan lagas till finns såklart på www.hvalbiff.no!

2 kommentarer:

David sa...

Valkött (hvalkjött) e ju det godaste som finns!!! Efter sju år i Lofoten så älskar jag detta kött.

David
http://blogg.aftonbladet.se/11854

Anonym sa...

Hej.
Jag är norsk bosatt i sverige sedan 20år. Hvalkjött är det godaste som finns. Det är alltid roligt att reta upp folk ang. hvalkjött. Som vanligt är ingen tillräckligt insatt i frågan.
Hvalfangsten kan jämföras med ett antal återkommande aktiviter som pågår i Sverige...;0)