18. oktober 2006

Rött kort för røde pølser

Jag har skrivit om det förut (här, här och här), jag skriver om det nu och jag kommer att göra det igen. Norsk jordbrukspolitik är så galen att jag måste pröva om och om igen för att finna ord för det.

Idag skriver Aftenposten om det norska företaget Taga Foods. De köper, slaktar och styckar norskt kött i Norge. I ett samarbete med danska Tulip, skickar de därefter köttet till Danmark för bearbetning till salami och leverpastej. Produkterna återvänder till den norska marknaden och köttet är ju så att säga fortfarande norskt. De slaktade norska djuren blev ju knappast danska i salamifabriken.

Den dominerande norska köttproducenten Gilde vill såklart stoppa möjligheterna för en potentiell konkurrent som Tulip att komma in på den norska marknaden. Sin vana trogen har Gilde vänt sig till regeringen, som nu gör allt för att stoppa Tulip och Taga Foods.

Norskt kött ska bearbetas i Norge, menar regeringen, och ser på möjligheterna att förändra lagstiftningen. Men med några undantag; Gilde skickar nämligen också norskt kött till Danmark, som senare återkommer mellan brödskivor på norska McDonalds-restauranger. Men det är okej, eftersom Gilde ju redan har så stor produktion i Norge, resonerar regeringen.

Regeringen föreslår nu alltså att norskt kött, som bearbetas i utlandet, ska beläggas med importtullar som kan vara upp emot 500% när det tas tillbaka in i Norge. Exakt vilka tullar och kvoter som ska gälla fastställs av regeringen, men till sin hjälp har de Importrådet for Landbruksvarer. De ska ”overvåke beskyttelsebehovet og gi råd til regjeringen med hennsyn til tilpassinger i tollvernet”.

Vilka som ingår i importrådet? Jo! Förutom representanter för ett antal departement och myndigheter finns där bland andra Norsk Bondelag, LO och något som heter Norsk Kjøttsamvirke. De senare är mer kända just under namnet – tada! – Gilde.

Kan det bli värre? Ja det kan det.

Regeringens ansvarige, landbruksminister Terje Riis-Johansen, är inte bara statsråd utan också köttbonde. Hans kött levereras till - hepp! - Gilde och som medlem i Norsk Landbrukssamvirke får Riis-Johansen extra betalt för sitt kött om Gilde går med överskott. Gilde tillämpar nämligen en form av vinstdelning som går tillbaka till köttbönderna i landbrukssamvirket. Så - ju mer Gilde går med vinst, desto mer pengar i Riis-Johansens egen plånbok.

(Bilden: Gosplan revisited. Statens Landbruksforvaltning meddelade häromdagen att 2007 års isbergssallad är fördelad. Nej, det är inget jag har hittat på. Läs mer här.)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, hej!

Nu har jag tittat in. Antar att man lär sig en hel del norska i norge...:)

Madonnan

http://blogg.aftonbladet.se/506

tse tse flugan sa...

Artig å lese om det landet man bor i når det er andre som beskriver det. Det virker som om Gilde ønsker bare å øke sin egen bankkonto og hindre konkurrenter i å gjøre det samme.

tse tse flugan.

Anonym sa...

Alle land har en landbrukspolitikk. Utifra Norges geografiske og topografiske forhold er vi et av verdens vanskeligste land å dyrke mat.
¨
Norge er også et av verdens dyreste land - MEN ikke for nordmenn. Vi ligger faktisk langt nede på lista over hvor mye vi prosentvis bruker av inntektene på mat.
Når det gjelder alle dine anfektelser rundt hvem som bestemmer hva og har fordeler av det samme: Søk på 911 på nettet, mye mer interessante konspirasjons-teorier der inne.