28. august 2007

Norge - ett land fyllt av mysterier

Fler mysterier finns här och här. Svar efterlyses!
  • Varför går det inte att använda utländska VISA-kort som betalning i norska mataffärer? VISA är antagligen världens vanligaste betalningsmedel.

  • I Norge betalar vi extra hög skatt under årets elva första månader för att få halv skatt i december. Är inte det sällsynt dålig cash management (förutom för staten, då)?

  • Varför köper norrmän med sig Daim, när de vill ta med sig något norskt till utlandet? Daim är ju svenskt.

12 kommentarer:

trond sa...

Jeg var akkurat på ferie i Norge, og brukte mitt Franske Visakort stort sett uten problemer... både på Ica, flybussen og i flere forretninger.

Og Daim er vel eid av amerikanerne, akkurat som Volvo...?

;-)

pindia pampistiko pampibanon sa...

Jeg har opplevd å ikke kunne betale med visa i matbutikker i Danmark, Belgia og Sverige! også...

Anonym sa...

dom räknar med att alla har bank axept...

stranger sa...

Eh, hallo - angående halv skatt i desember (og feriepenger uten skattetrekk): Som nordmann i utlandet har jeg kommet til å tenke på dette som Norges eneste bidrag til et opplyst folkestyre.

Staten *forstår* at jeg ikke kan spare penger til å reise på ferie! Staten *forstår* at jeg ikke husker å spare til julegaver.

Det er ikke rart at vi elsker Staten når staten erkjenner at vi er svake vesener og uoppfordret legger til rette for at det skal bli jul og sommer. Hvert år.

Anonym sa...

* Varför går det inte att använda utländska VISA-kort som betalning i norska mataffärer? VISA är antagligen världens vanligaste betalningsmedel.

- Likt som i Danmark hvor man bruker "Dankort" og i Nederland hvor man har "PIN" har man i Norge et kredittkortsystem som heter "Bank Axept". Alle som tar visakort i Norge godtar Bank Axept-kort (alle norske visakort er Bank Axept -kort), og de aller aller fleste betalingsterminaler tar også "vanlig" utenlandsk Visa. Påstanden din må dermed sies å være misvisende

* I Norge betalar vi extra hög skatt under årets elva första månader för att få halv skatt i december. Är inte det sällsynt dålig cash management (förutom för staten, då)?

- Norge har lavere inntektsskatt enn både Danmark og Sverige. At vi får halv skatt i desember må sees på som en "gave" for å få folk til å arbeide mer i en måned der mange bedrifter sliter med å få folk til å komme på jobb. Dette kan vi trossalt ta oss råd til i et land med nesten 400 milliarder svenske kroner i overskudd på statsbudsjettet.

* Varför köper norrmän med sig Daim, när de vill ta med sig något norskt till utlandet? Daim är ju svenskt.

- Daim er godt, og ble lansert i 1953 i både Sverige og Norge, etter at Marabous daværende direktør tok med seg ideen etter et besøk hos en sjokoladefabrikk i USA.

Sveriges stolthet, Marabou, er forresten som nevnt eid av amerikanske Kraft foods.

Hilsen Kjakan

Anonym sa...

"Alle som tar visakort i Norge godtar Bank Axept-kort (alle norske visakort er Bank Axept -kort)"

Problemet är att alla som tar Bank Axept inte tar visa. Kommer du till Oslo utan bank axept och ska handla något på narvesen, rimi eller vilken som helst matvarubutik så är kontanter ett krav. Så här har svorsken helt rätt!
Ett faktum som flera butikanställda i Norge ej känner till själva, pinsamt att se när turister/besökare förtvivlat försöker betala med kort utan lycka och ej får en förklaring från butiken..

Faustina sa...

Jeg skal gi deg et mysterium: matfløten som selges i norske butikker tåler ikke å koke!!! Har bitre minner om en ødelagd Jansson...

Storebror - även i de fall lillebror råkat få tur med högre lön sa...

Ja, det är pinsamt av de anställda i norska butiker att de inte vet vilka kort som de tar. Jag har flera gånger försökt betala med mitt Visa-kort i matbutiker. 75% av gångerna sitter de i kassan pch ser ut som frågetecken över varför det inte fungerar. 25% av gångrna svarar de att de inte accepterar utländska kort. Dåligt!!! Som svar till Kjakan kan jag bara säga att vi i Sverige har samma system som ni, men här heter det Bankkort itället för Axept. Skillnaden verkar vara att Sverige ligger längre framme i tekniken eftersom även utländska kort accepteras. Även på Systembolaget som du säkert redan märkt....

Anonym sa...

...och hur kan VISA-kortet INTE fungera på 7-eleven, en så vitt jag vet rätt världsomspännande kedja?(rätt svar: det är Norge vi pratar om...)

Tomas sa...

kan ju vara pga av att alla som arbetar i butiker och restauranger i norge är svenskar :P

jag undrar dock följande:

jag jobbade augusti till december förra året och tjänade in ca 160000nok. Det ger mig en semesterpeng på ca 19000kr.

Nu börjar det bli sommar, kommer jag få dom 19000kr utöver min vanliga lön då?

de 10 semesterdagarna jag sedan har: kan jag ta ut dom när jag vill under 2009 utan att min ordinarie månadslön sänks, men sedan då dom är slut så räknas min månadslön om beroende på om jag tagit obetald semester?

Anonym sa...

Appropå choklad. Alla typer av chokladbitar som Marabou har i sortimentet säljs även i Norge under namnet Freja. Freja Japp, Freja Snickers, Freja Daim, osv...

Anonym sa...

Daim hette Dime i USA siden 1911,
Marabou ble startet av Freia i Sverige, Johan Throne Holst som grunnla Freia ba sin sønn reise til Sverige og grunnlegge Freia der. Dessverre var navnet opptatt av et forsikringsselskap, så han brukte Marabou (som er storken hos Freia og Marabou).

De fleste butikker i Norge tar ikke VISA, men de fleste norske bankkort med BankAxept har VISA funksjon, derfor tror mange av de svenske ansatte i norske butikker at de tar VISA......
En norsk butikk betaler 30 øre når kunden bruker kortet, i Sverige betaler butikken mellom 3, 50 kr og opp til flere tusen avhengig av beløpet for hvert kortkjøp.

Nordmenn bruker kort tre ganger mer enn svensker.