11. september 2008

Norska Mysterier

Fler märkligheter finns här, här, här och här.
  • Norge är – i jämförelse med Sverige – ett land där religionen sätter stor prägel på samhället. Förbud mot söndagsöppna butiker, kristendom som obligatoriskt ämne i skolan och enighet om att statskyrka är det bästa är några exempel. Är det därför som Norge har blivit världens ledande Black Metal-nation med band som Satyricon och Dumme Birger?

  • Varför tror de flesta norrmän att matpakken – några brödskivor med brunost eller søtpålegg – är sund norsk traditionsmat? Kolhydrater med fett är inte sunt. Och matpakken lanserades av en skolläkare i Oslo först på 30-talet.

  • Det är dyrt att äga bil i Norge. Nästan dubbelt så dyrt som i Sverige. Hur kommer det sig då att det finns få andra länder i världen som har så hög andel av dyra tyska bilmärken som BMW, Audi och Mercedes i bilparken?
(Bilden kommer från boken True Norwegain Black Metal av Peter Beste.)

2 kommentarer:

Guri sa...

Brödskivorna som matpakke är väl kanske inte det bästa...men det svenska sättet för flertalet barnfamiljer med usel storköksutspisning i skolorna där halva tallriken består av sämsta möjliga kolhydrat (från potatis) - knappt grönsaker och halvfabrikat i övrigt - och sen ytterligare ett mål med varm mat hemma till middag....men HALLÅ!

Kul att hitta denna (bloggen) - jag länkar till den DIREKT!

Anonym sa...

I Norge er butikkene stengt på søndager. Men i Sverige er Apotek og Systembolaget stengt på Alla Helgonsdag??? Varför?? Og spesielt Apoteket? Varför???